Geplaatst op 8 Reacties

Leesbingo! Een kadootje

leesbingoA4samenmetjehuisdier
Ik vreet boeken.
En dat deed ik als kind al. Elke drie weken naar de bieb,
een flinke stapel boeken mee, de eerste dag al weer een boek bijna uit.
Doorlezen tot ver na bedtijd, want het is zo spannend!
Uitgelezen zijn bij de B boeken afdeling…
Ik zie mijzelf zo weer lopen door de oude bieb, ruik weer hoe het rook,
hoor hoe het klonk als de nieuwe datum werd afgestempeld.
dat ouderwetse groene jeugd biebpasje…opdetrap

Maar de tijden zijn nu anders, natuurlijk, dat is zo, en het is oké.
Maar ik wil zooo graag dat mijn kindjes dat leesplezier leren kennen.
Verdwijnen in een boek is zo anders dan meegaan in een leuke serie of een mooie film-
een boek vormt zich een wereld in jouw eigen hoofd, leert je fantaseren, dromen. En die verhipte games,
ook vast prima tot op zekere hoogte, meteenpetop
maar alsjeblieft…
Ga óók lezen. Omdat dat te gek is!

Onder dwang werkt niet.
En ik wil niet ook nog eens thuis heel hard oefenen als ze op school al zo hard moeten werken.
Maar als het uit de kinderen zelf komt, als ze het leuk gaan vinden…
Dan gaat er letterlijk een wereld voor ze open.
Dáár ligt mijn taak. Verleiden! Regelmatig naar de bieb,
samen op zoek naar de leukste boeken,
je favoriete boek reserveren.alsjenaarbedmoet

En zo zocht ik uit wat dat nu precies was, waar mijn nichtje mee bezig was in een vakantie. Een leesbingo. Superleuk idee! Maar wel een beetje saai, die kaart van www.onderwijsmaakjesamen.nl.
Ik gebruikte dezelfde situaties, bedacht er wat bij, maakte er een kleurplaat van.
20 situaties zijn het,
als ze tien minuten hebben gelezen mogen ze kleuren.
Kaart vol?
Dan volgt er een beloning natuurlijk!
Bedenk samen wat de beloning zal zijn.
injebed
Hier drie kinderen met allemaal een ander idee over de beloning- van speelgoedwinkel tot restaurant, haha. En ze pópelen om te beginnen én om de kaart uit te delen aan vriendjes. Aan enthousiasme ontbreekt het ze vooralsnog niet en ik word daar ook weer zo blij van! Dus zegt het voort, deel het uit,
print uit en vooral: heel veel leesplezier met

l e e s b i n g o !

Laat je me weten wat jullie er van vinden?

8 gedachten over “Leesbingo! Een kadootje

 1. Mooie kaart! Ik heb geluk: S leest als een trein, B leest en I leest. Wel voornamelijk in bed, overdag zijn spelletjes (al dan niet online) en voetballen interessanter. Maar ze lezen! Ik vreet ook boeken. Heerlijk!

  1. Fijn hè, als je de kinderen ook ziet smullen van een boek?
   Hier gaat het bij vlagen, maar vanmiddag met deze bingo hadden we allemaal zo’n lol! De halve kaarten zijn al gekleurd, haha. Ik hoop dat ze de smaak net zo te pakken krijgen!

 2. Ooooh, wat een leukie! Ik ga ‘m morgen delen op mijn facebookpagina. Met link en vernoeming natuurlijk.

  1. Tof Matty, dankjewel!

 3. Leuk! Ik voerde vorige jaar in de klas leesbingo in, maar niet met zo’n leuke kaart als deze. De kinderen vonden het erg leuk. En 1x per week deden we ‘lekker liggen lezen’, dan mochten ze hangen/liggen/… in de klas en iets lezen, wat dan ook. Bij mooi weer buiten, dan hingen ze soms in de bomen en speeltoestellen. Kinderen die nooit lazen, gingen nu wél enthousiast lezen, vooral ook omdat ze een het gevoel hadden de regie in eigen handen te hebben. Deze leesbingo sla ik op en bewaar ik in elk geval!

  1. Tof om te lezen, Nancy! Mijn jongste dochter (groep 3) leest wel vaak voor het slapengaan. Maar nu vroeg ze of ik de kleurplaat nog een keer wil afdrukken, voor de vakantie, want ze heeft het al vol!
   Heerlijk, ze hebben zo’n plezier in deze opdrachtjes, er wordt veel om gegrinnikt en mee gespeeld. Lezen is leuk!

 4. Ik zag je mooie bingo kaart voorbij komen op Facebook. Erg leuk! Ik heb hem gelijk gedeeld met collega’s en doorgestuurd naar de ouders van mijn klas. Lekker lezen in de Voorjaarsvakantie. Bedankt!

 5. […] Download de leesbingo van Xxmiek HIER! […]

Reacties zijn gesloten.